Gryka zwyczajna
sabunia portal
dostałam to na maila podobno z poprzedniego roku
Oto pytanka z PPRów
I Zestaw
1. Typy siedlisk lądowych - charakterystyka
2. Wymień postacie wody glebowej, oraz rodzaje sił utrzymujących wodę w glebie.
3. Podaj normy, terminy siewu i zbioru, średnią wielkość plonu oraz skład chemiczny nasion następujących roślin: gryka, pszenżyto ozime i groch siewny.
4. Przedstaw całokrztałt uprawy roli dla przenicy ozimej w stanowisku po wsiewce roślin strączkowych.)
5. Wymień źródła substancji organicznej w glebie oraz kierunki rozkładu.
6. Rodzaje międzyplonów - charakterystyka.
Zestaw II
1. Co to jest próchnica glebowa oraz jej zawartość w warstwie ornej gleb Polski.
2. Uprawa roli dla buraka cukrowego po przenicy ozimej.
3. Podaj normy, terminy siewu i zbioru, średnią wielkość plonu oraz skład chemiczny nasion następujących roślin: żyto, pszenica, groch siewny, ziemniak.
4. Przedstaw podział roślin lądowych w zależności od wymagań wodnych oraz okresy krytyczne w rozwoju roślin uprawnych.
5. Omów procesy oddychania gleby i czynniki na nie wpływające.
6. Wymień rodzaje uszkodzeń roślin uprawnych związanych z różnymi czynnikami klimatycznymi.
Zestaw III
1. Biocenoza i agrocenoza>
2. Ugór, odłóg - co to jest?
3. Podaj normę wysiewu lub sadzenia, średni plon poznanych roślin okopowych oraz skład chemiczny soi, przenicy ozimej, kukurydzy zwyczajnej.
gryka zwyczajna, poganka, hreczka (Fagopyrum esculentum Moench., syn. F. sagittatum Gilib.)
gryka tatarka, tatarka (F. tataricum tataricum (L.) Gaertn.). Uważana za chwast w uprawach gryki zwyczajnej
Fagopyrum suffruticosum F.Schmidt – w przeciwieństwie do poprzedników roślina trwała, będąca półkrzewem, występującym endemicznie na Sachalinie.
Nie wiem co to za skrót fagopyrum sp. Ale ziarna gryki zwyczajnej spokojnie mozesz kiełkować. Orzeszki gryki zawierają : skrobia (do 84%), nieco cukrów, dużo białka, tłuszcze, kwasy (jabłkowy i cytrynowy), witaminy B1, B2, P i PP, wreszcie cała gama soli mineralnych (żelazo, nikiel, kobalt, wapń, fosfor, miedź, cynk, bor i jod)
NIE wolno ich używać do skarmiania białych zwierząt, u których powoduje 'gryczaną wysypkę' (ziele gryki zawiera naftodiantron, czynnik powodujący uczulenie na światło (fagopiryzm)).
Info ze strony http://pl.wikipedia.org/wiki/Gryka
Odpowiadam Kol."Lukasz1905" - wg tabeli w "Kalendarzu Pszczelarza na rok 2006" wyd.M.Rysiewicza, opracowanej przez dra Z.Kołtowskiego z Instytutu w Puławach - wydajność miodowa z 1 ha gryki zwyczajnej o symbolu /2n/ - wynosi 250kg/ha, zaś o symbolu /4n/ - 300kg/ha. Nie potrafię określić co oznaczają te symbole w nawiasach, a w tabeli nie ma objaśnień.
Za naszą płd-wschodnią granicą u sąsiadów wydajność jest zbliżona, wiele zależy od wilgotności gleby w czasie kwitnienia jak również nasłonecznienia i temperatury.
Pozdrawiam Stanisław Z.
Dostałam "Kuchnię Słowian" od mojego osobistego Mikołaja i stwierdzam, ze to bardzo udane opracowanie:) Mnóstwo ciekawych info a bez jakiegoś rozwlekania i niepotrzebnych dywagacji pisana. Bardzo praktyczna, bo autorzy organizuja warsztaty, pokazy i eksperymentują- sami robią naczynia, w tych naczyniach gotują, sprawdzają, jak można było coś przyrządzić, jak to smakowało, itd. Z ciekawostek:
1) orzech włoski: "Do wyjątków na terenie Słowiańszczyzny zachodniej należy wystepowanie orzecha włoskiego, którego szczątki makrobotaniczne odkryto w Opolu, Wrocławiu i Szczecinie." [więc rzadko, ale jednak we wczesnym średniowieczu bywał spotykany]
2) kasza gryczana "Gryka zwyczajna była dotąd z reguły pomijana w opracowaniach dotyczących wczesnego średniowiecza, gdyż jej pojawienie sie w Europie Środkowej wiązano z najazdami Tatarów [...]. Jednak- jak wynika z opracowania M. Lityńskiej- Zając i K. Wasilikowej- roślina ta dotarła do Polski długo przed wojennymi zagonami Tatarów: owoce gryki odkryto w warstwach z IX wieku na Wolinie, a jej pyłki na poziomach z XI/XII wieku na Wawelu oraz z XI-XV wieku na krakowskim Rynku Głównym. Niewiele jednak możemy w chwili obecnej powiedzieć o powszechności uprawy gryki we wczesnym średniowieczu oraz o jej udziale w słowiańskim jadłospisie."
Ksiązka zawiera tez wyczerpujący opis używanych naczyń i przyborów kuchennych, rodzajów palenisk, sposobu przygotowania kasz, chleba, do tego przepisy, opis stosowanych ziół, pozyskiwania soli, wędzenia itd. I "Wykaz roślin i zwierząt, które mogły być wykorzystywane we wczesnośredniowiecznej kuchni Słowian", pokrótce:
ZBOŻA: ber, gryka, jęczmień, owies, proso, pszenica, żyto
ROŚLINY OGRODOWE: bobik, bób, chmiel, czarnuszka, groch, gryka, kminek, kolendra, konopie, koper, len, mak, marchew, ogórek, pasternak, pietruszka, rzepa, seler (autorzy twierdzą, ze wcale nie przybył dopiero z królową Boną, ale wcześniej), soczewica, szarłat siny, wyka
OWOCE: brzoskwinia, czereśnia, jabłoń, grusza, śliwa, winorośl, wiśnia, wiśniośliwa
ROSLINY DZIKIE: barszcz, chrzan, czosnek, dereń, gorczyca, gorczycznik, grzyby, jałowiec, jarzębina, jeżyna, kalina, komosa, lebiodka, macierzanka, malina, mięta, leszczyna, pokrzywa, poziomka, rdest, szczaw, tarnina, włośnica sina
Gryka zwyczajna
[ Dodano: 2008-09-08, 11:25 ]
Zastanówmy się nad tym, jakie potrawy mogły trafiać do żołądków naszych przodków z XIw.
Chiałabym dowiedzieć się skąd pochodzi gryka i od kiedy właściwie zaczęto ją uprawiać na naszych terenach oraz zastanowić się nad bardzo powszechnie stosowaną cebulą...Sprawa chyba nie jest do końca oczywista, bo spotkałam się z różnymi opiniami na ten temat, na tym forum również...
Cytaty z internetu:
"CEBULA ZWYCZAJNA
Pochodzenie – Jedna z najstarszych roślin warzywnych uprawianych przez człowieka - znana od ponad 5000 lat. Ojczyzną cebuli jest prawdopodobnie Azja Środkowa (tereny Indii, Afganistanu, Uzbekistanu, Iranu), skąd przeniosła się do Chin oraz państw w rejonie Bliskiego Wschodu oraz wokół basenu Morza Śródziemnego. Do Europy trafiła za pośrednictwem legionów rzymskich. W Polsce pierwsze wzmianki o jej uprawie spotyka się już w XII wieku, a od XIV w. stała się rośliną powszechnie uprawianą."
http://www.hortino.com.pl/417
"Grykę zaczęto uprawiać ok. 2000 r p.n.e. w górskich rejonach pół. Indii (dziś częściowo Pakistan). Stamtąd uprawa zawędrowała do Chin, Korei i Japonii, jednocześnie rozpowszeczniając się w Azji Środkowej. Kaszę gryczaną znali już Hunowie, ale jako koczownicy nie wprowadzili jej uprawy do Europy. Gryka w Europie środkowej była znana już w neolicie. W XIII - XIV wieku jej uprawa rozpowszechniła się na zachód Europy."
http://pl.wikipedia.org/wiki/Gryka
To zaledwie dwa cytaty jakie tymczasem udało mi się znaleźć. Być może strony nie są ściśle poświęcone badaniom naukowym , ale z pewnością skłaniają do dalszych poszukiwań.
Czy faktycznie będziemy musieli rozstać się z pyszną zupką cebulową ?
Nierciepek zw. także Balsamina (łac. Impatiens). Roślina jednoroczna rozmnażana przez wysiew nasion wczesną wiosną (marzec) do szklarni lub poźniej, w kwietniu, bezpośrednio prosto do gruntu. Roślina rośnie na wysokość od 20 do 60 cm i kwitnie przez całe lato od lipca do jesieni. Nasiona niecierpka zbieramy po przekwitnieniu, kiedy woreczki nasieniowe zaczynają przybierać zółcieć. Niecierpek kwitnie wielobarwnie, spotykane są odmiany od białej, niebieskiej, kremowej, purpurowej, liliowej do czerwonej i fioletowej. Ponieważ niecierpek jest bardzo popularna rośliną ogrodową tworzącą wspaniałe rabatki kwiatowe na rynek systematycznie wprowadzane są nowe odmiany. Lubi glebę próchniczą i średnio wilgotną, stanowiska raczej zacienione. Niecierpek jest cenną rośliną miododajną dla pszczół, przede wszystkim w okresie przygotowywania się do zimowania.
Niecierpek Roylego (łac. Impatiens glandulifera Royle). Odmiana zwykłego niecierpka. Z wielu gatunków niecierpka, które spotyka się w ogrodach, największe znaczenie dla pszczelarzy ma właśnie niecierpek Roylego. Roślina dorasta do wysokości 2 m i kwitnie od lipca do października. Jej purpurowe i bladoróżowe kwiaty o szerokiej gardzieli zbudowane są jakby specjalnie na miarę dla pszczół. Nektar gromadzi się na dnie nieco zgiętej ostrogi, która powstała z działki kielicha. Długość ostrogi wynosi około 5 mm nektar jest więc łatwo dostępny dla pszczół, które pobierając go chowają się całkowicie wewnątrz kwiatu. Niecierpek Roylego rozsiewa się w ogrodach sam i wschodzi wczesną wiosną, po pierwszych słonecznych dniach. Jest to ostatni pożytek dla pszczół przed nastaniem przymrozków.
Inne rośliny miododajne w Polsce:
berberys (Berberis)
brodawnik jesienny (Leontodon autumnalis)
chaber bławatek (Centaurea cyanus)
chaber driakiewnik (Centaurea scabiosa)
chaber górski (Centaurea montana)
chaber łąkowy (Centaurea jacea)
chaber nadreński (Centaurea rhenana)
czarcikęs łąkowy (Succisa pratensis)
dąbrówka rozłogowa (Ajuga reptans)
dziurawiec zwyczajny (Hypericum perforatum)
facelia błękitna (Phacelia tanacaetifolia) farbownik lekarski (Anchusa officinalis)
gajowiec żółty (Galeobdolon luteum)
głóg dwuszyjkowy (Crataegus oxyacantha)
głóg jednoszyjkowy (Crataegus monogyna)
czeremcha zwyczajna (Prunus padus)
gorczyca biała (Sinapis alba)
gorczyca czarna (Sinapis nigra)
gorczyca sarepska (Brassica juncea)
gryka zwyczajna (Fagopyrum sagittatum)
jasnota biała (Lamium album)
jasnota purpurowa (Lamium purpureum)
kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanus)
klon (Acer)
kocimiętka właściwa (Nepeta cataria)
komonica (Lotus)
koniczyna (Trifolium)
kruszyna pospolita (Rhamnus frangula)
ligustr pospolity (Ligstrum vulgare) 20 kg/ha
lipa drobnolistna (Tilia cordata)
lipa szerokolistna (Tilia platyphyllos)
lnica pospolita (Linaria vulgaris)
lucerna (Medicago)
łubin żółty (Lupinus luteus)
macierzanka piaskowa (Thymus serpyllum)
macierzanka zwyczajna (Thymus pulegioides)
malina właściwa (Rubus idaeus)
melisa lekarska (Melissa officinalis)
miodunka (Pulmonaria)
mniszek (Taraxacum)
nawłoć kanadyjska (Solidago canadensis)
nawłoć pospolita (Solidago virgaurea)
nawłoć późna (Solidago serotina)
nostrzyk biały (Melilotus albus)
nostrzyk żółty (Melilotus officinalis )
ogórecznik lekarski (Borago officinalis)
orlik (Aquilegia)
oset zwisły (Carduus nutans)
ostrzeń górski (Cynoglossum germanicum)
pierwiosnek (Primula)
przegorzan kulisty (Echinopas sphaerocephalus)
pysznogłówka purpurowa (Monarda purpurea)
rezeda żółta (Reseda lutea)
rezeda żółtawa (Reseda luteola)
robinia akacjowa (Robinia pseudoacacia)
róża (Rosa)
rzepak (Brassica napus)
seradela pastewna (Ornithopus sativus)
serdecznik syberyjski (Leonorus sibiricus)
siedmiopalecznik błotny (Comarum palustre)
szałwia lekarska (Salvia officinalis)
ślaz zaniedbany (Malva neglecta)
śliwa (Prunus)
tojad (Aconitum)
wiciokrzew (Lonicera)
wierzba (Salix)
żywokost lekarski (Symphytum officinale)
Bibliografia:
1. Wikipedia
2. Pszczoly.pl
dnia Sob 14:37, 22 Lis 2008, w całości zmieniany 1 raz
tutajpoczkategori
Cytat
A sami byli dla siebie większym ciężarem niż ciemność. Mdr 17,20
A sami byli dla siebie większym ciężarem niż ciemność. Mdr 17,20_2