Grzyby jadalne i trujące
sabunia portal
Nasiona moreli, brzoskwini, czereśni, śliwy, wiśni są silnie trujące.
Nasiona tych roślin zawierają amygdalinę (glikozyd cyjanogenny), która rozkładając się w żołądku uwalnia cyjanowodór. Zawartość amygdaliny w nasionach jest zróżnicowana: morela do 8%, brzoskwinia –do 6%, czereśnia do 2 %, śliwa, wiśnia 1-2,5%.
500mg amygdaliny wyzwala ok. 30mg cyjanku – dawka śmiertelna cyjanku dla dorosłej osoby to 50-60mg.
Zatrucie u dzieci może spowodować spożycie kilku nasion, u dorosłych b 20-40 nasion -zależy od gatunku.
(Piotr R. Burda - Zatrucia ostre grzybami i roślinami wyższymi - PWN, Warszawa 1998)
Oczywiście miąższ owoców jest jadalny (smaczny ).
Trujące są jedynie nasiona schowane w twardej pestce. W niektórych przypadkach również połknięcie dużej ilości pestek może powodować objawy zatrucia cyjanowodorem.
cdn.
Na Kaszubach piestrzenice kasztanowate są pozyskiwane i jedzone.Odgotowane lub suszone są jadalne.Są trujące na surowo-jak większość grzybów-ale można się zatruć oparami przy gotowaniu...
W ubiegłym roku miałam w ramach działań eksperymentalnych zjeść piestrzenicę kasztanowatą. Miałam zebrane owocniki, ale zrezygnowałam z próby.
[quote="Dorota"]Co prawda przechodzimy dopiero fazę testów, ale niechaj coś się dzieje od początku.
Wśród dotychczas zarejestrowanych Użytkowników nie ma obcych mie osób, niemniej nie wszyscy o wszystkich wiedzą tyle, ile chcieliby wiedzieć, więc proponuję, aby każdy napisał o sobie słów parę.
Witajcie!Jestem tu nowa i troche sie jeszcze gubie na tym portalu.Mieszkam w Norwegi od 2 miesięcy,bardzo lubie zbierać grzyby choć nie bardzo sie na nich znam,co prawda od dziecka jeżdzilam z tatą na grzyby ale to właśnie on rozpoznawał te jadalne.
Wczoraj wybrałam sie pod wieczor na grila ze swoim narzeczonym i postanowiłam wejśćdo lasu zobaczyć czy nie ma grzybów.Juz na skraju natrafilam na pierwsze okazy borowików(jak sadze),po 30min mieliśmy ich pół reklamówki(wiem,wiem grzybów nie zbiera sie do reklamówki ale nie mieliśmy ze soba kosza),i tu mój problem nie jestem pewna czy to borowiki ); co prawda sprawdzajac nózke jezykiem nie piekła i wygladaly jak borowiki ale juz sama nie wiem..); wiele z nich było podgryzionych przez jakieś zwierze(myśle że to owce bo pełno ich tu,albo łosie..)czy zwierzeta jedzą grzyby trujące?
Tu naprawde sa wspaniale tereny na grzyby,mnustwo ich tu bo Norwedzy ich nie zbierają..
ale boje sie, ze moge tu natrafić na grzyby których w pl nie widzialam a te mogą być nie jadalne...
Pozdrawiam wszystkich cieplutko!Beti[/fade]
Większość forumowiczów (ja również) jest zainteresowanych występowaniem gatunków grzybów jadalnych, ale te nie nadające się do spożycia są nieraz tak śliczne, że nie sposób przejść obok nich obojętnie, więc myślę, że należy się osobny temat również im.
Dzisiaj pierwsze w tym sezonie borowiki grubotrzonowe (żółtopore).
Czarki są pod ochroną co nie znaczy,że są niejadalne.Chyba w Słowacji jedzą je na surowo.Piestrzenice są trujące na surowo.Odgotowane są jadalne i jedzone na Kaszubach od ...ochocho a może dłużej.Piestrzenice można nawet kupić przy szosie Chojnice -Kościerzyna.Nazywaję je murchle.Osobiście nie wiem czy kiedyś skuszę sie na piestrzenicę.W atlasie z 1968 roku-bodajże-jest w opisie "pierwszorzędny grzyb jadalny"
I jak tu się z babką nie zgodzić?
- Tragiczna katastrofa lotnicza pod Smoleńskiem pozwoliła odkryć głęboko skrywaną przed społeczeństwem tajemnicę. Jedną z pilniej strzeżonych w III RP. Tak niewiarygodną, że jej ujawnienie prawie dla wszystkich było szokiem. Część jeszcze się z niego nie otrząsnęła - pisze, w dość ironiczny sposób, na swoim blogu w Onet.pl Joanna Senyszyn.
- Oto pierwsza tajemnica smoleńska: Polska scena polityczna składa się z "wybitnych Polaków". "Prawdziwych patriotów", "gotowych za prawdę płacić własnym życiem". "Wspaniałych", "szlachetnych", "wiernych sprawom, niezłomnych, silnych". "Pasjonatów dobra wspólnego, pasjonatów Rzeczypospolitej" - pisze Joanna Senyszyn wyliczając jeszcze przez dłuższą część wpisu cechy "wybitnych Polaków".
- Tacy byli politycy, którzy zginęli 10 kwietnia 2010 roku pod Smoleńskiem, ale przecież niektórzy z nich jechali w zastępstwie. Niewykluczone, że jeszcze lepszych, choć to wydaje się niemożliwe - pisze europosłanka SLD.
- Widać też pierwsze, tak oczekiwane przez kardynała Dziwisza, "błogosławione owoce smoleńskiej tragedii". Z badania przeprowadzonego przez CBOS wynika, że zmienia się nastawienie Polaków do parlamentarzystów. Ich pracę dobrze ocenia już jedna trzecia obywateli RP - dodaje Senyszyn.
onet.pl
Grzyby dzielą się na grzyby jadalne, grzyby niejadalne oraz grzyby trujące.
I jak tu się ze mną nie zgodzić, wszak odkryłem głęboko skrywaną przed społeczeństwem tajemnicę
Co do kofeiny, to powinnam już dawno nie żyć ( kawa potrafi strasznie uzależnić ). Oczywiście żartuję sobie, muchomor czerwony zawiera muskarynę - trująca substancja, działająca po ok 20 min. ale znajoma mi kiedyś mówiła, że jej babcia zbierała te grzyby, bardzo długo gotowała po czym je jadła i nic jej nigdy nie było. Choć po takim długim gotowaniu musiało to wyglądać co najmniej nie apetycznie. A co do grzybów, często niesłusznie uważanym grzybem, za trujący jest twardzioszek przydrożny, mały grzybek, z blaszkowatym kapeluszem, jest go pełno w lasach w powyższego względu i mimo takiego oceniania, grzyb ten jest jak najbardziej jadalny i całkiem dobry.
Miały od spodu gombkę, ale to tak naprawde o niczym nie świadczy.
Major oczywiscie, ze swiadczy, to zapewne byly jadalne grzyby. Z tych gąbczastych trujące są szatany, ale ich juz praktycznie nie ma, bo wymarły.
"W Polsce bardzo rzadki. Jego jedyne stanowisko znaleziono w buczynie storczykowej w Górach Kaczawskich." Gąbczaste mozna praktycznie w ciemno zbierać. Jak sie bedzie mialo pecha to sie zbieze goryczaka, ktory nie jest trujący, ale bardzo gorzki...
Gratulacje Aneska :D
Też jestem początkującym grzybiarzem, bardzo ostrożnym. Na działce oprócz maślaków i koźlaków mam olszówki /sąsiada spytałam jak się to to zwie/. Z dzieciństwa pamiętam, że kiedyś się go jadło :roll:, teraz uważany za trujący. Krowiak podwinięty inaczej, fuj
http://www.grzyby.pl/foto/98/980719-2.jpg
Jak pamiętam dawną lekturę na temat grzybów to "jadalność" olszówek zależna była od lasu (tu chyba głównie od podłoża), w którym rosły, więc mogły być jadalne jak i niejadalne, stąd dla bezpieczeństwa zmieniając wodę wielokrotnie je gotowano.
Kurcze wiesz co nie wiem czy może jeść grzyby czy nie - ale ja bym mojemu nie dawała z prostej przyczyny miałabym obawy czy później biegając po lesie przyzwyczajony do zapachu i smaku grzybów jadalnych nie zje mi jakiegoś trującego - ale to tylko takie moje rozważania (mój grzyby tylko obwąchuje i idzie dalej)
Rosły sobie dwa grzyby jeden jadalny Podgrzybek, drugi trujący Muchomor . Jadalny uważał że jest piękny brązowy z gąbeczką ze spodu.
Ten jadalny zaczął naśmiewać się z trującego "haha ciebie to nikt nie chce, żadnego z ciebie pożytku nie ma...blaszki ze spodu kolor jakiś dziwny biały.. bardzo .. śmieszny jesteś"
Biedny Muchomor zaczął się tłumaczyć że.. "przecież jest potrzebny np. ślimakom"
Ale jadalny dale się z niego naśmiewał.
W końcu muchomor tak się zezłościł że aż zczerwieniał i tylko zostały mu kropki białe .
I mówi do jadalnego "zobacz teraz mnie widać z daleka mam piękny kolor a ty? dalej się ukrywasz :)"
· Wiewiórka żywi się orzechami bardzo twardymi, bo gdyby nie jadła twardego pożywienia, to by jej zarosła paszcza.
· Poznać, że koń jest chory, po tym, że traci swą naturalną wesołość i jest zamyślony.
· Znanym drapieżnikiem leśnym jest drapichrust.
· Szkielet utrzymuje nas na nogach. Gdyby nie było szkieletu, to mięso ciągle spadałoby na ziemie.
· Ludzie nie mają ogonów, bo do odpędzania much wynaleźli packi.
· Źródłami mineralnymi nazywamy źródła, w których rozpuszczona jest sól, mleko i inne lekarstwa.
· W zimie należy dokarmiać leśne zwierzęta, aby były smaczne na wiosnę.
· Człowiek rozmnaża się nie przez pączkowanie tylko przyjemniej.
· U mrówki wyróżniamy nóżki, brzuszki, różki itd.
· Gdyby nie szkielet, to człowiek byłby workiem z mięsem i ze smalcem.
· Aby się nie zarazić, to trzeba myć wszystkie owoce i nie jeść na tej samej misce co pies.
· Po skończonym wdechu odkładamy nasze usta na bok.
· Zając ma cztery nogi. Tylne ma dłuższe, a przednie krótsze i gdy leci to skacze.
· Krowa jak urwie koniczynę, to żuje i połyka, a owca odwrotnie i taka jest między nimi różnica.
· Porodem nazywamy wydalenie organizmu na powierzchnię ziemi.
· Ludzie pierwotni żywili się łonem natury.
· Grzyby są jadalne i trujące, mając przez to dużo do powiedzenia w gospodarce.
· Opiszę psa. Ma nogi i głowę przyczepioną do tułowia.
· Ptaki bardzo różnią się od gadów - lataniem i budową gęby.
· Wilki zaliczamy do zwierząt zębatych.
· Błony komórkowe spełniają bardzo ważną funkcję w życiu komórki: wiedzą kogo wpuścić, a kogo wypuścić, czyli funkcję celnika.
· Do chorób zawodowych zaliczamy: pylicę, gruźlicę i rzeżączkę.
· Układ oddechowy służy do wydalania płuc z organizmu.
· Dziedziczność pozwala wyjaśnić, dlaczego skoro dziadek i ojciec nie mieli dzieci - także i my będziemy bezdzietni.
· Ja nie wierzyłem w bociany, ale one są naprawdę, co widziałem w locie.
· W puszczy żyje dużo drapieżników, które mogą człowieka pożreć, zadusić i zostawić.
· Najmniejszą częścią organizmu jest palec.
· W lesie rosną różne drzewa, a mianowicie wysokie, średnie i małe.
· Higiena polega na pomnażaniu dzieci w internatach i szkołach.
· Królik składa się z głowy, nóg, brzuszka i kożuszka.
· Człowiek zjada mięso z wągrem i przekształca się w tasiemca.
Cytat
A sami byli dla siebie większym ciężarem niż ciemność. Mdr 17,20
A sami byli dla siebie większym ciężarem niż ciemność. Mdr 17,20_2