GRZYBY-W organizmie człowieka
sabunia portal
Byłem dzisiaj w Kudypach koło Morąga i przywiozłem 5 kostek sprasowanej
słomy przerośniętej grzybnią boczniaka. Jedna 25 kg kostka kosztuje niecałe
13 zł.
Cel produkcji boczniaka:
1) moja młodsza córka nie bardzo lubi jajka. Boczniaka smażonego jak
schabowy, mocno panierowanego w jajkach, wcina w każdej ilości.
2) Na konferencji w Oleśnicy podczas analizy zawartości DO w witaminy i
mikroelementy, dr Ponomarenko zwrócił uwagę na zagrożenie zbyt małą ilością
witamin z grupy B, a szczególnie B6, oraz małą ilością w diecie kwasu
foliowego.
Popatrzcie na zawartość witamin i minerałów w boczniaku, a wszystko będzie
jasne:)
http://www.boczniak.fr.pl/uprawa_amatorska.htm
"Jest to grzyb o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych
boczniak posiada duże wartości odżywcze. Jest bogaty w witaminy z grupy B
(B1, B2, B6),zawiera też duże ilości witaminy PP(niacyny) około 37mg/100g
suchej masy (s s), związki mineralne (potasu 3g, wapnia 130mg, sodu 125mg,
magnezu 190mg, żelaza 36mg, fosforu 130mg, cynku 1,6mg / 100g ss), i
wartościowe białko, które w około 70% trawione jest przez organizm
człowieka. W owocnikach boczniaka wykryto obecność B-D-glukanu, substancji,
która działa przeciwnowotworowo. Ponadto zawarty w boczniaku kwas foliowy
(około 0,15mg/100g ss) i enzymy powodują obniżenie poziomu cholesterolu w
krwi."
Pozdrawiam
Leszek
Jony srebra, dzięki zdolności łączenia się z bakteriami, skutecznie hamują ważne dla nich funkcje życiowe i procesy rozmnażania. W odróżnieniu od środków czyszczących nie usuwają powstałych już zarodków bakterii, lecz niszczą je w fazie wzrostu. Srebro jest przyjazne dla organizmu, nieszkodliwe, nietoksyczne, a działa lepiej niż antybiotyk: skutecznie zwalcza kilkaset rodzajów mikrobów (bakterii, wirusów, grzybów, glonów), które w przeciwieństwie do antybiotyków nie są w stanie się na jego działanie uodpornić. Mechanizm takiego działania srebra na mikroorganizmy nie zostało jeszcze wyjaśnione do końca, jedna z teorii mówi, iż jony srebra wchodzą w reakcję z błoną komórkową drobnoustrojów, unieszkodliwiając enzym niezbędny im do namnażania się. Srebro jest nie tylko metalem szlachetnym, ale również pierwiastkiem śladowym, ważnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Już w starożytności wykorzystywano jego naturalne właściwości wspomagające leczenie. Antyczni Grecy, aby zapobiec szerzeniu się chorób, pokrywali srebrem naczynia, których używali do jedzenia i do picia. Podczas XIV-wiecznej epidemii dżumy w Europie, bogaci rodzice dawali swoim dzieciom do ssania srebrne łyżeczki, jako sposób na zarazę. W XIX wieku w Niemczech odkryto, że łagodny roztwór srebra działa odkażająco w przypadku zapalenia spojówek, a jednocześnie nie podrażnia śluzówki. W XX wieku bardzo drobno zmielone srebro stosowano na wiele infekcji oraz miejscowo w oparzeniach i zakażeniach grzybiczych. Wtedy też naukowcy zaczęli nazywać je naturalnym antybiotykiem. Opracowano nowe metody leczenia ofiar poparzeń. Zastosowano roztwór koloidalny srebra jako środek stymulujący gojenie skóry i innych tkanek miękkich.
CECHY SREBRA KOLOIDALNEGO
Srebro koloidalne jest:
- Bezpieczne
- Nietoksyczne
- Działa jak antybiotyk
- Zabija ponad 650 patogenów
- Niszczy grzyby i pleśń
- Zabija pasożyty
- Wspomaga rozwój komórek
- Nie akumuluje się w organizmie
- Nie podrażnia błon śluzowych
- Nie uzależnia
- Nie zawiera wolnych rodników
- Oczyszcza wodę
- Działa przeciwzapalne
- Odkaża powierzchnie zewnętrzne
- Jest bio-przyswajalne
- Nie podrażnia śluzówek oczu
- Nie reaguje z lekami
- Wzmacnia odporność organizmu
- Jest bezpieczne dla kobiet w ciąży i matek karmiących
- Bezbarwne, bez zapachu
I to by było tyle w temacie czy jony srebra koloidalnego niszczą bakterie, wirusy i grzyby.
Pozdrawiam
Tylko jednego brakuje... co mogą bakterie zrobić rurze?
Czy należy też srebram malować kamienie w żwirowcu?
Soja z genami grzybów wzmocni nasze serce
autor: Mark Henderson "The Times"; tłum. G. Gutkowski; źródło: Polska Rozmaitości; 2008-11-04
Już za kilka lat do sklepów może trafić zmodyfikowana genetycznie soja, która ogranicza ryzyko zawału serca. Roślina opracowana w USA przeszła pierwszą fazę testów. Jeśli zostanie dopuszczona do spożycia, będzie dostępna w postaci past, jogurtów, batonów i sosów do sałatek.
Już za kilka lat do sklepów może trafić zmodyfikowana genetycznie soja, która ogranicza ryzyko zawału serca. Roślina opracowana w USA przeszła pierwszą fazę testów. Jeśli zostanie dopuszczona do spożycia, będzie dostępna w postaci past, jogurtów, batonów i sosów do sałatek.
Badania przeprowadzone na Uniwersytecie Południowej Dakoty pokazują, że olej z modyfikowanej soi podnosi we krwi stężenie kwasów tłuszczowych omega-3. Występują one głównie w tłustych rybach takich jak łosoś, pstrąg czy tuńczyk. Według badań chronią organizm człowieka przed cukrzycą i chorobami układu krążenia. Wspomagają też wzrost komórek mózgowych u dzieci.
Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) zaleca spożywanie jednej porcji tłustych ryb tygodniowo. 70 proc. Brytyjczyków lekceważy jednak te wskazówki.
Wysiłkom zmierzającym do upowszechnienia konsumpcji ryb towarzyszą jednak obawy o ograniczone zasoby ryb morskich. Genetycznie modyfikowana soja może ten problem rozwiązać.
Idea uprawy roślin transgenicznych nie zdobyła większego uznania w Europie. Zdrowotne właściwości nowego gatunku soi mogą zmienić nastawienie. - To powód, aby konsumenci zastanowili się nad rolą genetycznie modyfikowanej żywności. Ma ona duże znaczenie nie tylko z punktu widzenia wyżywienia planety, ale także ze względu na ochronę zdrowia - przekonuje David Stark z firmy biotechnologicznej Monsanto.
Transgeniczna soja z USA wzbogacana jest genami grzybów i roślin. Jeśli trafi do sprzedaży, to stanie się pierwszym modyfikowanym genetycznie produktem spożywczym korzystnym dla zdrowia.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Południowej Dakoty pod kierunkiem profesora Williama Harrisa zakończył pierwszą fazę testów na grupie 33 ochotników.
Wyniki tych analiz opublikowane w czasopiśmie "Lipids" pokazują, że spożywanie genetycznie modyfikowanej soi zwiększa tak zwany wskaźnik omega-3 we krwi średnio z 4 do 5 proc.
Zdaniem prof. Harrisa taka zmiana może się wiązać ze spadkiem ryzyka zawału serca nawet o połowę.
Witam!
Panie Adamie, mi nie chodzi o to ze Alveo nie jest wskazane przy leczeniu Candida albicans czyli Bielnik biały jest rodzajem pasożytniczego grzyba drożdżowego, który zagnieżdża się w jelitach, układzie rodnym, przełyku i gardle. Jeśli organizm człowieka znajduje się w stanie absolutnej równowagi, jego układ odpornościowy jest wystarczająco silny, a stan flory bakteryjnej prawidłowy we wszystkich jamach ciała, Candida zyje (jako saprofit - naturalny element środowiska wewnętrznego) w równowadze z innymi bakteriami i drożdżami. Jednak pewne niekorzystne warunki mogą spowodowac jego niebezpieczne namnożenie. Wówczas w znacznym stopniu osłabia układ odpornościowy, efektem zaś jest trudna do wyleczenia...Kandydoza. W ostrych stanach grzyb może wędrowac wraz z krwią i atakowac każdy narząd, powodując zatrucie krwi czyli Posocznicę. Obecnośc nadmiernej ilości Candida albicans może sygnalizowac wiele różnych symptomów. Większośc z nich niestety zwykle nie jest kojarzona z grzybicą.
A co za tym idzie zlikwidowanie nadmiaru Candidy można , tak jak w moim przypadku przy pomocy srebra koloidalnego niejonowego.
Tak jak Pan pisał w przypadku drożdżaków nie chodzi o ich całkowite pozbycie się, bo to jest niemożliwe, ale o zmniejszenie ich ilości do takiego stanu przy którym przestają byc grożne.
Wcale nie chodzi o to , że należy przestac pic Alveo przez rok albo i dłuzej. Tylko tydzień wystarczy scisłej diety i picia dwa razy dziennie srebra koloidalnego niejonowego. co zdecydowanie zmniejszy ilośc grzybów .
Panie Adamie ja piłem prze około dwa lata Alveo z przerwą jednego tygodnia na zmniejszenie nadmiaru drożdży, i piję dalej Alveo a to dlatego, że to co stworzył doktor Khoshbin nie podlega DYSKUSJI!
żle Pan odebrał moje intęcje.
Chylę czoło przed Alveo, i proszę Panie Adamie na przyszłośc nie odbierac w takim świetle tak jak Pan to zrobił
jeśli będzi Pan potrzebował więcej informacji na temat Candidy lub Srebra to prosze napisac do mnie.
Życzę duzo zdrówka i proszę pamiętac Alveo jest jedyne w swoim rodzaju [/b]
proszę pisać odpowiem i pomogę email jerzypaprota@wp.pl
ALKALOIDY [arab.-gr.], różnorodne związki org. o układzie pierścieniowym, występujące w niektórych gat. roślin wyższych (np. maku, łubinie, tojadzie, kawie, herbacie), widłaków, skrzypów i grzybów. W świecie zwierzęcym związki typu alkaloidów znaleziono u salamander i niektórych gat. wijów. Pierwszym wyodrębnionym alkaloidem była morfina (1804), obecnie jest znanych ponad 2000 alkaloidów naturalnych i syntet. (nowokaina, atebryna, dolantyna). Układy pierścieniowe alkaloidów są na ogół heterocykliczne z atomami azotu, a także tlenu; ich budowa jest podstawą klasyfikacji alkaloidów na: pochodne pirydyny (np. nikotyna, rycynina), tropanu (np. atropina, kokaina), chinoliny (np. chinina), izochinoliny (np. alkaloidy opium i kurary), indolu (np. strychnina), puryny (np. kofeina, teobromina, teofilina), alkaloidy terpenoidowe i steroidowe (np. tomatyna) i in. Rodzaj alkaloidów jest charakterystyczny dla danego gat. roślin. Układy pierścieniowe alkaloidów powstają z aminokwasów, fenoli, kwasów octowego i mewalonowego w różnych ciągach reakcji. Przypuszcza się, że wiele tych i zachodzi w roślinach wszystkich gat., a tylko w niektórych pojedyncza mutacja genowa uruchomiła syntezę alkaloidów. Różnorodność budowy alkaloidów nie pozwala na wysunięcie uniwersalnej hipotezy o ich funkcji w roślinach; są one, być może, końcowymi produktami przemian biochem., m.in. detoksykacji (usunięcie nadmiaru kwasu indolilo-3-octowego, nikotynowego), niektóre stanowią prawdopodobnie rezerwę azotu i węgla lub różnych związków (np. alkaloidy pirydynowe kwasu nikotynowego). Przemiany alkaloidów w organizmach zwierząt badano gł. u ssaków, ze względu na silne działanie farmakologiczne i trujące na organizm człowieka. Przemiany alkaloidów zachodzą różnie u różnych gat. ssaków. Dla niektórych drobnoustrojów alkaloidy mogą być źródłem węgla i azotu, ulegając rozkładowi do prostych alifatycznych związków. Alkaloidy są stosowane w lecznictwie jako środki przeciwbólowe, znieczulające, przeciwskurczowe, uspokajające, pobudzające ośr. oddechowy; niektóre alkaloidy (morfina, kokaina) powodują stany euforii, a często zażywane narkomanię.
Zgodnie z wynikami dużych badań, które przeprowadzono w Chinach, powszechnie stosowany w tamtejszej kuchni barwnik/przyprawa – czerwony ryż drożdżowy (ang. red yeast rice) – zapobiega nowotworom i chorobom serca. Ryzyko zgonu z powodu raka spada o 2/3, szanse zapadnięcia na choroby serca o 33%, a ponownego zawału serca aż o 45% (American Journal of Cardiology).
Czerwony ryż uzyskuje się w wyniku fermentacji grzybów strzępkowych Monascus purpureus na wypolerowanym ryżu. Ziarna ryżu nasącza się wodą. Potem można go od razu zaszczepić lub najpierw ugotować na parze (w ten sposób przeprowadza się sterylizację). Zaszczepienie polega na wymieszaniu ryżu ze sporami grzyba lub na dodaniu przygotowanego wcześniej biobarwnika. Całość należy potem inkubować przez 3-6 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie każde ziarno charakterystycznie się wybarwi. Jądro będzie miało kolor jasnoczerwony, a zewnętrzna część buraczkowy lub, jak kto woli, purpurowy. Taki barwnik sprzedaje się pod kilkoma postaciami. Mogą to być wysuszone ziarna, proszek albo pasta z ugotowanego i pasteryzowanego ryżu.
Omawiane studium prowadzono w ponad 60 szpitalach Państwa Środka. Wzięło w nim udział ok. 5 tys. pacjentów w wieku od 18 do 70 lat. Okazało się, że zażywanie tego suplementu o 1/3 zmniejsza prawdopodobieństwo konieczności przeprowadzenia dwóch zabiegów: wszczepienia bypassów oraz udrożniania naczyń. Wpływa też na ogólną liczbę zgonów (spadek o ok. 30%).
Każdy pacjent codziennie zażywał albo 300-mg kapsułki z barwnikiem (sprzedawane w Chinach pod nazwą XueZhiKang, XZK), albo placebo. Stan zdrowia członków obu grup monitorowano i porównywano w ciągu 5 lat.
Dr David Carpuzzi z Uniwersytetu Thomasa Jeffersona w Filadelfii, który brał udział w eksperymencie, twierdzi, że korzyści zdrowotne wynikające z zażywania XZK przewyższają te związane z leczeniem obniżającymi poziom cholesterolu statynami.
Chińczycy stosują czerwony ryż drożdżowy od tysięcy lat. Ponoć poprawia on zarówno krążenie, jak i trawienie. Teraz pozostaje naukowo określić, za pośrednictwem jakiego mechanizmu oddziałuje on na organizm człowieka.
Autor: Anna Błońska
Źródło: News-Medical.Net
Cytat
A sami byli dla siebie większym ciężarem niż ciemność. Mdr 17,20
A sami byli dla siebie większym ciężarem niż ciemność. Mdr 17,20_2